LURRA Editions  –  PL - Box 197  –  00531 Helsinki

LURRA Editions -logo (klikkaa takaisin etusivulle)

Reykjavikissa asuva Kristín Steinsdóttir (s. 1946) on toiminut vuodesta 1988 alkaen vapaana kirjailijana. Omaa tietä on hänen toinen romaaninsa. Vuonna 2007 se oli Islannin ehdokkaana Pohjoismaisen Kirjallisuuspalkinnon saajaksi.

Saksan lehdistö on luonnehtinut teosta Eigene Wege (H.C. Beck Verlag 2009, käänt. Tina Flecken) ylivertaisessa koruttomuudessaan lohduttavaksi ja arvoitukselliseksi kertomukseksi, joka ei tarvitse näennäisfilosofisia elämänviisauksia tuekseen (Berliner Zeitung). Teosta luonnehditaan myös lohduttavaksi romaaniksi, joka ei kaipaa mitään pseudofilosofisia korulauseita, ollakseen kirjallisesti arvokas (Deutschlandradio Kultur).

Omaa tietä -teoksen päähenkilö Siegtrud kuuluu sukupolveen, jonka elämän vaiheet heijastavat myös Islannin tietä maatalousmaasta moderniksi teollisuusmaaksi. Kirja on kertomus voimakkaista naisista: miehet olivat merillä, monet myös meri vei. Naiset synnyttivät ja kasvattivat lapsensa toistensa tukemina ja he myös välittivät lapsilleen vanhaa maagista tietoa, joka Islannissa elää pian enää vain tarujen muodossa.

Kristín Steinsdóttir on hyvin tunnettu myös lastenkirjailijana. Suomeksi on ilmestynyt Meidän talon enkeli, suomentanut Päivi Kumpulainen (2008). Teos on saanut mm. Pohjoismaisen lastenkirjallisuuspalkinnon.

 

Takaisin Kirjalijat-sivulle