LURRA Editions  –  PL - Box 197  –  00531 Helsinki

LURRA Editions  –  PL - Box 197  –  00531 Helsinki

LURRA Editions -logo (klikkaa takaisin etusivulle) LURRA Editions -logo (klikkaa takaisin etusivulle)

TUHATKASVOINEN JOKERI
– FERNANDO PESSOA, osa 1

Rax Rinnekangas

 

”Yksikään maailmanvalta ei ole sen arvoinen, että sen vuoksi saisi rikkoa lapsen nuken.”

Fernando Pessoa

 

Kuka minä olen? Kuka minä en ole? Ja miksi minä olen koko ajan niin monta?

72 heteronyymia – kuvitteellista kirjoittajahahmoa, joilla kullakin oma henkilöhistoria ja luonne, persoonallisuus ja ulkonäkö – itselleen luonut portugalilainen Fernando Pessoa (1888-1935) on kirjailija, joka yllä olevasta lähtökohdasta rakensi täydeksi mysteerioksi jääneen minuutensa.

Pessoan esseistinen pääteos, vuosina 1912-35 kirjoitettu, vuonna 1982 julkaistu Levottomuuden kirja (suomentanut Sanna Pernu, Andalusialaisen Koiran 1999 julkaiseman käännöksen uudistettu laitos, Viisas Elämä, 2016) on kirja, joka antaa vastauksia yllä oleviin kysymyksiin.

Kun Pessoa menehtyi maksakirroosiin, jälkipolvet alkoivat kutsua yhden ainoan kirjan, runokokoelman, julkaissutta Lissabonin erakkoa okkulttiseksi tapaukseksi, jotta saivat edes pienen otteen Pessoan kirjallisesta hahmosta.

Noin 30 000 sivua tekstiä jälkeensä jättäneen Pessoan tekijäidentiteettiä kuvaa parhaiten lääketieteellinen termi PSY-KI-AT-RIA ja nimenomaan termin tavutetussa muodossa, koska perinteisistä hoitosuhteista poiketen Pessoan kirjallinen ego oli yhtä aikaa märkivä potilas ja mieltä pilkkova lääkäri.

Levottomuuden kirjassa Pessoa avaa ihmisyyttä 360 astetta – älyn ja mielen, tajunnan ja alitajunnan, yli- ja sivutajunnan rajoja suvereenisti siirtelevällä tavalla – ja sitten kuin Auschwitzin lääkäri poraa yhä syvemmälle hermoon, kunnes potilas uupuu huutoonsa ja valvoo tyytyväisenä tuskansa kanssa.

Pessoan ajattelun logiikka riisuu kaikki mahdollisuudet kätkeytyä opittujen asenteiden taakse. Hän ei esitä ennalta tunnettuja tai tietynlaisia tulkintoja tapauksesta nimeltä Ihminen.

Kirjailija itse on tietynlainen vain siinä suhteessa, että hylkää kaiken ennalta tunnetun ja kaiken tietynlaisen.

Kaiken Pessoa tekee tavalla, joka panee kysymään: Miten moinen henkinen ja fyysinen, psykologinen ja sielullinen näkökyky on ylipäänsä mahdollista kirjailijalle, joka oli ainoastaan ihminen?

Mikään vastaus ei avaa salaisuutta, jonka aikanaan lähestulkoon ilman fyysistä varjoa kotikaupungissaan Lissabonissa elänyt Pessoa jätti itsestään jälkimaailmalle.

Alkavan Pessoa-sarjan osissa annan yhden tulkinnan aikansa kirjallisesta tuhatkasvoisesta Jokerista ja Levottomuuden kirjasta, joka on kirurginen leikkauspöytä meille kaikille.

Tiedän istuvani jälkijunassa kirjoittaessani näin. Pessoan kirjallisuutta on jo vuosikymmenien ajan tutkittu ja hänen heteronyyminsa asuttavat useiden kirjailijoiden teoksia.

Mutta kuten Fernando Pessoalla, joka tiesi, että ihminen koostuu useista ristiriitaisista ja riitelevistä minuuksista, lukijalla on lupa uskoa, että juuri erilaisten minuuksien tähden hänellä on velvollisuus liittyä kirjailijan suorittaman mielenleikkauksen prosessiin.

Suuren kirjallisuuden merkitys on juuri tässä – silloin, kun kirja vie lukijan mennessään.